Handruimers en machineruimers met H7 passing voor nauwkeurige gatdiameters. 

 

Ruimer met H7 passing voor hoge eisen aan maatvoering

Ruimers met H7 passing worden gebruikt wanneer men hoge eisen stelt aan de maatvoering van boorgaten in onder andere de metaalverwerkende industrie.

B&M Techniek levert een zeer groot assortiment ruimers met gattolerantie H7 direct uit voorraad. Wij leveren diverse modellen voor verschillende toepassingen zoals :

  • Handruimers
  • Verstelbare handruimers
  • Machineruimers
  • Klinknagelgatruimers


HSS Handruimers en verstelbare handruimers

Hoewel beide, handruimers en machineruimers dezelfde mogelijkheden bieden voor het bereiken van de eindmaat en de gewenste kwaliteit van de geruimde gaten, zijn er toch belangrijke verschillen in het ontwerp van de ruimer.

Machineruimer

Een handruimer heeft een lange aansnijding wat de rechtheid ten goede komt, een machine ruimer heeft slechts een korte aansnijding en een aansnijdingshoek van 45 graden. Een machineruimer snijdt alleen op 

de aansnijding, een handruimer snijdt zowel op de topaansnijding als op de conische aansnijding.


Verstelbare ruimers

Wij leveren ook verstelbare ruimers deze bieden de mogelijkheid tot een variabele instelling van de diameter. Enkele belangrijke aspecten voor het instellen van verstelbare ruimers :

  • Stel de ruimer in op de gewenste diameter.
  • Controleer de ruimer tussen de centers op rondloopnauwkeurigheid en verschil in hoogte van de snijkant.
  • Controleer dan weer de diameter.


Machineruimers

Tabel voor voorboordiameters bij gebruik van ruimers met H7 passingDe meest gangbare ruimers hebben een linkse spiraal, omdat bij de meeste toepassingen de spanen door doorlopende gaten naar voren moeten worden geduwd. Voor blinde gaten worden ruimers met rechte spaangroeven of een rechtse spiraal aanbevolen.
Om de beste resultaten te bereiken met ruimen is het essentieel om ze te laten “werken”. Het is een veel voorkomende fout dat bij de voorbereiding van ruimen te weinig materiaal voor het ruimen wordt overgelaten. Daardoor zal de ruimer meer gaan wrijven of schrapen in plaats van snijden, waardoor er veel onnodige slijtage en afwijking van de gewenste diameter optreed. Het is zeker zo belangrijk om niet teveel materiaal te laten staan, omdat dit ook de prestaties van de ruimer nadelig beinvloed.

Een richtlijn voor het te verspanen materiaal bij verschillende gatdiameters ziet u in deze tabel.


VOOR EEN OVERZICHT VAN ONZE RUIMERS KLIK HIER